Канатица - хилядолетен символ с богато значение

Канатица - хилядолетен символ с богато значение

Канатицата - шевица, която е навсякъде около нас.

В българската шевица са скрити послания, предавани през вековете. Във всеки елемент са закодирани различни значения. Шевиците и тяхната символика са били неизменна част от традиционното облекло на българите в миналото.

Само с един поглед е можело да разбереш много за самия човек. По дрехите и гиздавата везба по тях се е виждало дали е семеен, от кой род е, какво е материалното му състояние и от коя област на страната е.

Една от често срещаните шевици е Канатицата. Самата дума Канатица може да се преведе като „Криле” и се вярва, че носи щастие на притежателя си, символизира вечния живот и пази от зли сили.

В зависимост как са подредени елементите на шевицата, значението им се променя. Така например, два триъгълника, сочещи един към друг с допрени върхове, символизират годеж. Kогато върховете се слеят, фигурата символизира сватбата.

Също така тези фигури са известни и с имената маказ и голям маказ и символизират мъжкото и женското начало.

А ако добавим още два малки триъгълника, се получава семейство с деца, с още два става род, а с още два и народ.

Вярва се, че канатицата придава сила, хармония и равновесие в семейството.


Една от често срещаните композиции на шевицата е Крилатата Канатица и се счита, че пази от зли сили.

Все по-често срещаме тези древни народни мотиви в ежедневието ни, по дрехи, сувенири та дори и по чанти и раници. Това ни помага да сме по-силно свързани с миналото си и да опознаем културата и вярванията на нашите предци.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.