Какви тайни крият цветовете в българските шевици?

Какви тайни крият цветовете в българските шевици?

Има ли скрита символика в цветовете на българските шевици? Дали случайно са избрани цветовете и мотивите на везбата в традиционните ни носии и какви скрити послания можем да намерим в тях?

Българската шевица в традиционните български носии и костюми е едно от най-ценните ни достояния в културно отношение. Изключително разнообразна по отношение на елементите, шевицата е израз на богата душевност, художествени и творчески заложби, както и на непрестанния стремеж към красота и изящество. Украсата на българката в нейната носия свидетелства за нейното място в обществото, нейните нрави и отразява нейният светоглед.

5 цвята, които най-често се срещат в орнаментите на шевиците ни и техният скрит смисъл:

  1. Бяло – Белият цвят в шевиците носи чистотата и светлината, божествената сила. Той е асоцииран с добродетелта и духовното пречистване, както и с неопетнената младост и невинност. Затова и до днес, в резултат на българските традиции, булката е облечена в бяло.

  2. Зелено – Често се свързва с младостта, безсмъртието и природата. Този цвят носи символика за родолюбие, плодородие и връзка с природата. Приема се, че той носи силата на вечно прераждащия се живот, подобно на Дървото на живота, което дава целогодишно плод, вечен живот и има лечебни листа. Зеленото изразява и силната връзка между човека и природата, затова то неминуемо присъства в българската шевица.

  3. Червено – Той се смята за най-силен, най-силно въздействащ и с най-голяма защитна сила! Символ на кръвта във вените и непокорният ни борбен дух, огъня, страстта и силата. Всички знаем, че това е цветът, който ни пази от уроки и магии. Той често е вплетен и бродиран на ръкавите и пазвите на ризите за да предпазва, там където човек е най-уязвим!

  4. Жълто – Предава радост и енергия, изразява и Слънцето и светлината, носи щастие и оптимизъм. В шевиците той предава духовността и светлината в душата, предава добрата енергия и е символ на щедрост и топлина.

  5. Синьо – То е често асоциирано с небето и водата, символизирайки безкрайното пространство и свободата. Този цвят не само излъчва спокойствие и хармония, но също така носи и послание за достойнство и уважение. В българската култура, синьото е символ на изворите на живота и надеждата за по-добро бъдеще. Предава усещане за мистерия и загадъчност.

Ние, от obichai.bg, не случайно сме избирали цветовете в шевиците си, защото знаем, че е важно те да носят своето послание и да предават своята символика и магия на притежателите си. Разгледайте и нашите колекции с шевици, за да изберете най-подходящата за следващия ви подарък.

Ако темата за цветовете в българските шевици и значението им ви вълнува, споделете статията с близки и приятели, за да предавате и пазите богатото ни културно наследство.

                                                                                            Автор: С. Ангелов

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват.